1
2
3
4
5

photoshop tutorial : how to make a graphic like this #1



-->
1. make a new canvas . file > new ( width: 500, height 700, background: light grey #ebebeb )
2. im gonna use this picture of IU (XX)
3. cut out the person in your image . korang boleh guna

- quick selection tool (( shortcut: tekan W ))
- pen tool (( shortcut: tekan P )) cara nak guna --> trace gambar korang macam bawah ni sampai habis. then right click > pilih 'make selection' then akan ada kotak keluar . feather radius dia korang tulis 0.2. tekan ok . and korang tekan 'Del' dekat keyboard :)


- Lasso tool (( shortcut: tekan L ))

--> ok so now we gonna work on the background <--
4. first , open this texture and make it like this


5. then this texture >

.
--> ok background done :) its quite simple <--

6. paste ur image on the canvas . adjust it . (( korang boleh sharpen, tambah psd or coloring ))
7. then go to 'select' > 'load selection' pastu terus tekan ok .
8. buat macam ni 


9. tekan ok > pilih warna putih. drag layer color fill 1 ke bawah image. and tukar layer style ke 'color dodge' then gerakkan dia ke kanan sedikit :)


10. by using Line tool (( shortcut tekan U )) and Ellipse tool . buat garisan putih macam gambar kat atas tu //tu pun kalau korang nak//
11.  lastly .. open this texture and change the layer style to lighten . 
12. boleh tambah text , texture lagi kalau nak . 
13 . you are done :) 

ALL THE TEXTURE ARE NOT MINE. CREDIT TO THE OWNER . 

please comment if korang ada masalah or something . thanks 

Friday, March 29, 2013 • 12:06 AM


credit