« »
1 2 3 4 5 6

tutorial : buat animation tv .



tuto ni khas untuk kak atin sebab hari tu dia ada tanya macam mana nak buat :) dont worry unnie , for you i sanggup ajar sobs 


1. mula-2 mesti korang kena buat gif atau nak senang bukak je gif yang sedia ada. kalau tak reti nak bukak, tgk je tuto ni ( X )
2. ok then , bukak gambar tv ni ( X )
3. drag tv tu dekat gif korang tadi. make sure layer tv ni duduk dekat atas sekali.
4. kalau korang nak tambah texture pun boleh. ikut suka ok :) ( X ) . layer style texture to korang select overlay , opacity 21% .


5. resize gif korang supaya dia muat dalam screen tv tu or kalau nak lagi cantik , korang cut gif tu. 
6.  kalau nak cut, korang pilih Magic Wand Tool.


7.  ok , macam ni. select layer tv tadi , and buat macam  ni pakai magic wand tool tu .. just select dekat screen tv tu je


8. then , tekan right click > select inverse.
9. pastu korang tekan frame yang pertama dan layer texture tadi . dah tekan ? ok cari perkataan 'DEL' dekat keyboard korang and tekan .
10. then , korang tekan layer yang first sekali . and tekan 'del'. jadi tak macam ni ?


11. step seterusnya , tekan frame kedua dan layer kedua and tekan lagi 'del'
((( aku tahu step ni macam menyusahkan je kan ? lol tu je caranya )))
12. buat la step ni sampai habis .
13. last sekali , kalau korang rasa tv ni terlalau besar , just resize . add text or whatever.
14. jangan lupa ' save for web & devices' untuk save

and wait !! untuk ------->kak atin<-------------




unnie boleh guna tuto ni ( x )

1. buat animation tv gif tu . 2 atau tiga
2. guna code tu , and susun tv tu macam gambar kat atas tu :)
3 . done ^^

-sorry , kalau ada apa-2 pertanyaan . jangan malu-2 nak tanya kei ?
-all textures are not mine

Saturday, April 20, 2013 • 11:21 PM