1
2
3
4
5

photoshop tutorial : colorize black and white picture




1. bukak gambar yang nak di edit. i'm using chen's picture here ( x )
2. mula-mula duplicate layer image tu , tekan ctrl + j dekat keyboard or simply right-click dekat image tadi and select duplicate layer.
3. ok sekarang kita nak colour baju uniform chen dulu . select pen tool or nak shorcut tekan p . then trace baju chen tu macam ni .


4. ok lepas dah habis trace, right-click > make selection . akan ada box keluar tulis 0.2 dekat feather radius tu.
5. tekan ctrl + u untuk hue and saturation . ikut setting ni . jangan lupa tick kotak Colorize

. 229
. 30 
. -34

6. tekan ok. lepas tu jangan tekan ape-2 lagi , terus select Filter > Texture > Grain. ikut setting ni

. intensity = 8
. contrast = 50
. grain type = soft

7. sekarang color skin pulak. pergi kat Layer > new adjustment layer > color balance . kalau ada box keluar, tekan je ok. lepas tu ikut setting ni.

SKIN
- midtones
. 43
. -19
. -55
- highlight
. +12
. 0
. -12
- shadow
. 0
. 0
. -12

8. tekan ctrl + I dekat keyboard. then select brush tool or shorcut dia B . pilih soft round brush, size 27. then carefully  color je dekat skin chen. kalau comot , just select eraser tool and padam .
9. lepas tu nak color bibir . repeat step tadi tapi setting color balance dia tukar . ikut je setting yang aku bagi ni. tapi kalau korang nak tukar ikut citarasa korang , its ok :)

LIPS 
- midtones
. +100
. 0
. 0
- shadow
. +20
.0
.0
- highlights
. +54
. 0
. 0

HAIR
- midtones
. +86
. -10
. -65
- shadows
. -16
. 0
. -6
- highlights
. -100
. -34
. -16

BACKGROUND
- midtones
. -9
. -24
. -69

10. lastly kalau dah siap , korang boleh tambah psd or add text ^^
11. you are done ...


inform me if ada benda yg korang tak faham :) 

Saturday, June 22, 2013 • 2:01 AM


credit