1
2
3
4
5

Photoshop Tuto : Motion Blur Effect



ok . another tuto yo ! yeayyy /throws invisible confetti/ xD . 


1. bukak Photoshop > open gambar yang korang nak edit .





2. add colouring dekat gambar korang . tambah la psd ke ape ke . ni psd yang aku guna . X



3. now , sharpen image korang , Filter > Sharpen > Smart Sharpen . ni setting aku . korang boleh sharpen ikut korang laaa .





4.lepas sharpen , korang pergi dekat first layer ( right click > flatten image .)

5. now duplicate image korang (right click > duplicate image)




6. lepas tu tekan 'background copy' and ikut macam kat bawah ni 


7. and then akan ada kotak keluar kan . ok korang buat ikut citarasa korang . angle dia mesti 0 . 


8. lepas tekan ok , korang pergi dekat original picture and duplicate lagi . 
9. lepas duplicate, korang drag 'background copy 2' dekat atas sekali . 


10. select 'background copy 2' and tukar blend mode tu dari normal ke soft light macam kat bawah ni.

11. then, tekan 'background copy' balik lepas tu select eraser tool . 


12. padam ape yang patut , and result nye akan jadi lebih kurang macam ni ok :) 


ok . dah siap . tadaaaa ! ^ ^





Sunday, December 9, 2012 • 11:42 PM


credit