1
2
3
4
5

Photoshop Tuto : Text on gif

*gif atas ni buruk . otl* 


1. First of all korang kena buat gif dulu . File > Import > Video Frame to Layers then buat step yang seterusnya sampai habis . 
2. korang boleh tambah psd , coloring, texture . tapi ingat layer texture or psd tu korang kena letak dekat atas sekali . macam ni . and dekat animation frame, korang mesti kena click frame no. 1 . kalau tak nanti tak jadi gif nya . 



3. dah siap letak texture/psd semua ? ok  pastu tekan dkt layer gif yang atas sekali . then click T dekat keyboard korang . 
4. tulis text then adjust guna move tool . 
5. text tu pun korang boleh kurang kan opacity dia . ikut suka hati korang .  
6. File > Save for Web and Devices untuk save :) 

this is my result OTL : 



p/s : kalau ada ape-2 yang tak faham . jangan la malu nak tanya k .
Friday, December 28, 2012 • 5:26 PM


credit