1
2
3
4
5

graphic tuto #4





thats actually kaisoo in the picture . 

used kai and kyungsoo picture here { x }  { x }

- make a new canvas , file > new . 500 x 600.

- layer > new fill layer > solid color . i choose this color { #c3e6f1}

- open your picture. make sure korang pilih gambar full body sahaja .  and cut out the person in the picture. boleh refer tuto ni { x }

- masukkan gambar yang telah di cut out tadi tu dalam new canvas . then resize the object with Move tool { shorcut : V }

- then, duplicate image tu seberpa banyak yang boleh and susun dia macam ni




- ok dah habis duplicate , select all the image , { hold down shift key on your keyboard and tekan image first sampai image akhir yg dah di duplicate. } and merge semu layers tu , right click > merge layers. 

// now nak letak black and white effect //

- layer > new adjustment layer > curves .  output = 147,  input = 96

- layer > new adjustment layer > gradient map > choose black and white .

- layer > new adjustment layer > exposure > offset = +0.1492 . { this actually depends on your pic }

- select all three adjustment layers above > right click > create clipping mask .

// for the text //

- click rectangle tool { shortcut: U } and buat satu kotak putih dekat tengah2.

- make a new layer

- select reclangular marquee tool { shorcut: M } and buat satu bentuk petak dekat dalam kotak putih tadi and fill kan dengan color hitam by using paint bucket tool { shortcut : G }

- then buat lagi satu bentuk petak dekat dalam dia , macam bawah ni and tekan Delete on your keyboard.



- ok border hitam dah ada kat dalam tu , so now korang boleh tambah text and kalau nak bagi cantik, masukkan colouring psd . 

- volla , you are done . 



optional : can used this technique to create a header for your blog. and also fanfic poster ( x )
Bonus : gonna give you guys a simple ugly chanyeol header  . please use it well :)







Sunday, December 22, 2013 • 11:45 PM


credit